Научи

Начало » Научи » Децата и парите » Как да говорим с децата за богатството?

Как да говорим с децата за богатството?

„Богати ли сме?“ Вероятно на много родители се е налагало да отговарят на този въпрос от страна на своето дете.

Дали сме богати, дали сме бедни, можем ли да си го позволим, защо някой има повече… Това са теми, които започват живо да интересуват децата от една определена възраст, когато търсят своето място в социалното си обкръжение, започват да се сравняват с останалите, забелязват социалните характеристики, които диферензират отделните семейства.

Още преди да са ни застигнали тези въпроси, трябва да знаем, че каква представа и отношение към богатството формираме у децата си от ранна възраст рефлектира върху това как те отработват темата в поведението си като възрастни. Мислейки как да отговорим на тези връхлитащи въпроси, трябва да мислим и за това какви уроци и послания искаме да предадем на децата си с това.

Трябва ли изобщо да говорим с децата за богатството?

Наскоро в отделна публикация коментирахме някои неподходящи финансови теми за малките деца. Много семейства приемат темата за парите и семейното богатство за пълно табу именно с опасенията за стрес, споделяне на чувствителна информация, създаване на погрешни очаквания. Но ако не коментираме изобщо темата, предпазваме ли децата наистина или пропускаме да дадем ценни съвети?

Разговорът за семейното богатство не е важен толкова с количествените параметри, колкото с качествените характеристиките на дискусията за парите и финансите. Богати или бедни не е въпрос за „колко“, а „как“.

Какво значи да си богат?

Едно изследване показва, че голям процент от хората…

 

Моята паричка. Учайствай в конкурса.
The Little Chief
The Little Chief
Моята паричка. Учайствай в конкурса.
The Little Chief

АБОНИРАЙ СЕ

За най-пълния бюлетин за детска финансова грамотност.