Научи

Начало » Научи » Децата и парите » Пазаруването като урок за разходите и потреблението

Пазаруването като урок за разходите и потреблението

Пазарувате ли с децата си? Много родители избягват да си причиняват това. Малките искат един куп неща, търчат из магазина, тръшкат се за десерти и изненади… А маркетингът в супермаркетите никак не ни помага, нали. Всички най-забранени храни са наредени на до метър височина, а близалките, дъвките и шоколадовите яйца са точно до опашката на касите – мястото, на което най-силно ни се налага да проявим родителска воля, но и да запазим самообладание и обществено благоприличие.

Не звучи никак забавно, наистина. Но магазинът може да е отлично поле за първите финансови уроци, свързани с управлението на разходите и личния бюджет, с потребителското поведение и навици.

Следващият път опитайте да промените нагласата си и да погледнете на седмичното посещение в супермаркета като на образователна игра. И го направете такова – с подготвеното пазаруване. Вижте как в материала за Mammi.bg.

Прочети още

Когато чуем „финансова грамотност“ се стягаме. Звучи скучно и трудно, това е тема, в която повечето от нас не се чувстват комфортно. Но волно или не, децата ни получават своите финансови уроци от нас, защото учат на първо място наблюдавайки ни. Нашето поведение, навици, решения. Пазаруването е един простичък пример как можем да използваме ежедневни ситуации в семейството като наш съюзник.

 

Автор: Наталия Тодорова

Моята паричка. Учайствай в конкурса.
The Little Chief
The Little Chief
Моята паричка. Учайствай в конкурса.
The Little Chief

АБОНИРАЙ СЕ

За най-пълния бюлетин за детска финансова грамотност.