Научи

Начало » Научи » Образователни игри » Книгите, които помагат на децата в първите финансови уроци

Книгите, които помагат на децата в първите финансови уроци

Често родителите споделят, че им е трудно да увлекат чрез книги децата си по темата за финансовата грамотност и финансовите навици. Съветът ни е да използвате енциклопедии и специализирана детска литература по темата като помощник. Но за да са готови и любопитни децата към тези нови знания, понятия и задачи, на първо място са разговорите в семейството, примерът на родителите, активното участие на детето в дискусиите и финансовите решения у дома. Тогава и изданията по тази тема подкрепят всичко онова, което се случва на практика.

На българския книжен пазар има редица ценни книги за деца, насочени към темата за финансовата грамотност и първите финансови уроци. С помощта на The Little Chief и Ozone направихме обзор на интересните заглавия. Кликнете върху кориците, за да откриете книгите в електронния магазин на Ozone.

ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

Енциклопедия с капачета на издателство Фют

Какво е имало преди парите и как са се появили те? Кой определя цените? Защо възрастните работят и защо различните професии са различно заплатени? Какво правят банките? На тези и други въпроси за най-малките – отговорите се крият под капачетата на енциклопедията Парите.

Изданието обхваща всичко най-важно от историята до добрите финансови навици. На детски език.

Моята първа енциклопедия. Парите.

Поредицата Пеги и Мози

Поредицата книжки Финансова грамотност за деца с Пеги и Мози е за деца от 4 до 8 години. През забавните истории на двете катерички по лек и разбираем начин са въведени понятия като банка, застраховка, наем, кредит, лихва, пари. Всяка от книжките в поредицата съдържа и страничка за родителите с въведените понятия, за да може разговорът у дома да продължи и извън страниците на книгите.

Пеги и Мози

Финансовите уроци на Марти

Уроците на малкия Марти помагат на децата да разберат как да си поставяме приоритети, как да харчим разумно и какво означават основните понятия от финансовия свят.

Финансовите уроци на Марти

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО…

Издателство Клевър Бук и Наталия Тодорова, авторът на платформата The Little Chief, предстои съвсем скоро да представят нов продукт на българския книжен пазар.

Картите със занимателни и образователни игри “Откъде идват парите“ са предназначени за най-малките, във възрастовата група 5-8 години.

Чрез познати игри за наблюдателност, фина моторика, логика, математика децата могат да научат: Откъде идват парите и какви са техните функции? Как смятаме с пари? Как семейството управлява своя бюджет? Как да разграничим нужди и желания? Как да спестяваме?

Откъде идват парите?

ЗА ЛЮБОЗНАТЕЛНИТЕ УЧЕНИЦИ

Комплект карти Финансова грамотност на издателство Керът

Образователният комплект на издателство Carrot е насочен най-вече към ученици от основния етап на образование и включва 60 карти с полезна информация на достъпен език в няколко основни финансови направления, както и интересни казуси. Автор е Наталия Тодорова от The Little Chief – Финансова грамотност за деца.

В комплекта са засегнати 4 основни теми – пари, бюджет, банки и инвестиции. Освен обяснения на понятия, картите съдържат още казуси и задачи, които да провокират разговори в семейството. Повод за това са тестовете за финансова грамотност на PISA, които изследват знанията и уменията на 15-годишните ученици. На тяхна база са разработени практически задачи, които изискват размисъл, наблюдение, изчисление.

Финансова грамотност

Парите. Въведение за начинаещи на издателство Фют

Енциклопедията е подходяща за деца над 7 години, от начален и основен етап на образованието. Представя историята на парите, видовете пари и тяхното движение в икономиката, основни термини и процеси, свързани с управлението и операциите с пари. Текстовете са кратки и на достъпен език, разнообразени с много изображения по разглежданите теми.

Парите. Въведение за начинаещи

Моите пари на издателство Световна библиотека

256 страници полезна информация и много илюстрации. Енциклопедията е подходяща за деца от начален етап на образованието (1-4 клас), като някои теми са за по-големи ученици.

Моите пари

ЗА ТИЙНЕЙДЖЪРИ

Как работят парите на издателство DK

Визуален пътеводител в света на парите. „Как работят парите“ обяснява всичко, което трябва да знаем за съвременната финансова система, използвайки семпли и ясни графики и достъпен език.

Как работят парите

Книга за парите за деца и тийнейджъри

Книгата обхваща основни понятия като семеен бюджет, джобни, банки, кредит, лихва, инфлация, спестяване, инвестиции. Има разчупен дизайн, а темите са представени с примери, които да помогнат за разбирането.

Книга за парите за деца и тийнейджъри

Най-богатият човек във Вавилон

10 притчи за парите, които могат да помогнат в разбирането на принципите на спестяването и инвестирането, на това как работи заемът и други полезни уроци за управлението на парите и богатството.

Най-богатият човек във Вавилон

В ПОМОЩ НА РОДИТЕЛИТЕ

Богат татко, беден татко
Умни деца
Умни пари

*Промокодът STEM10 може да бъде използван за поръчки на продукти от богатата STEM категория на www.ozone.bg до 30 юни 2024 г., като предоставя -10% отстъпка от препоръчителната цена от доставчик (ПЦД). Промокодовете не важат за покупки на стоки в намаление или такива с лейбъл “супер цена“, за покупки на изплащане, за електронни книги, както и за продукти на предварителна поръчка. Промокодът може да се използва еднократно от потребител за една поръчка.

Моята паричка. Учайствай в конкурса.
The Little Chief
The Little Chief
Моята паричка. Учайствай в конкурса.
The Little Chief

АБОНИРАЙ СЕ

За най-пълния бюлетин за детска финансова грамотност.